TEKNOFEST 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları


Azarabadi N., Şimşeker H., Deliyusuf A.

Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje, 2024 - 2024

  • Proje Türü: Diğer Resmi Kurumlarca Desteklenen Proje
  • Başlama Tarihi: Mart 2024
  • Bitiş Tarihi: Eylül 2024

Proje Özeti

Proje Tematik Alanı : Gıda ve Tarım

Proje Adı (Başlığı) : Yerli Afet Gıdası Üretimi

Proje Takımı: UMUT

Proje durumu: Gıda ve Tarım alanında ilk 10'a girerek final değerlendirme kategorisine hak kazandı

Özet

Yaşamın sürdürülebilmesi, sağlığın korunması ve iyileştirilmesi için vücudun ihtiyaç duyduğu besin ögelerinin doğru zamanda, yeterli ve dengeli miktarlarda alınmasına BESLENME denilmektedir. Diğer yandan doğa veya insan kaynaklı sebepler ile oluşan ve sonucunda can ve mal kayıpları, çevresel yardıma ihtiyaç duyma, hayata uyumun zorlaşması gibi durumların oluşabildiği olaylar AFET olarak tanımlanmaktadır. Afetlerin her ne sebeple olursa olsun psikolojik, fiziksel ve ekonomik yönden insanlar üzerinde oldukça olumsuz etkileri bulunmaktadır. Afet gibi olağanüstü durumlarda beslenme ihtiyacının aksamadan sağlanabilmesi oluşabilecek can kayıplarının daha da artmasının önüne geçilebileceği gibi insanların ruhsal açıdan kendilerini daha iyi hissetmelerine de destek olmaktadır. Ülkemizde yakın zamanda gerçekleşen büyük deprem felaketinde de görüldüğü üzere acil olarak özellikle ilk 10-15 gün önceden hazır edilmiş -kompakt bar- şeklinde günlük kalori ihtiyacını karşılayacak kaliteli afet gıdasına ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alanda daha çok yurt dışı menşeili ürünler mevcuttur. Kendi üretimimiz olan afet gıdası olarak kullanılabilecek ürünlerin eksikliği yaşanmaktadır. Maliyet açısından daha uygun olacak ve kendi damak zevkimize uygun afet gıdası üretiminin önemine istinaden bu proje fikri oluşturulmuştur. Bu çerçevede, BeBis uygulaması kullanılarak besin ve kalori miktarı günlük ihtiyacı karşılayacak şekilde yerli ürünler kullanılarak farkı formülasyonlarda barlar tasarlandı ve duyusal analiz testleri tamamlandı. Söz konusu çalışmada protein kaynağı olarak yerli yeşil mercimek, karbonhidrat kaynağı olarak karabuğday, yerli kayısı ve hurma tozu içeren, uzun ömürlü, maliyeti düşük, katma değeri yüksek ürün geliştirildi.

Anahtar kelimeler: Afet, Afet Yönetimi, Beslenme, Gıda Desteği