Yakın Kızıl Ötesi Spektroskopi yöntemiyle Et, Süt ve Buğday Türlerinin İçerik Anlizlerini yapabilen Gıda Analiz Cihazının ve Yapay Zeka Tabanlı Yazılımların Geliştirilmesi


Heydarov S., Faydaci Ç.

TÜBİTAK Projesi, 2019 - 2021

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Eylül 2019
  • Bitiş Tarihi: Mart 2021

Proje Özeti

Günümüzde temel gıda ürünlerinin kalite ve içerik analizi; bakanlık, gıda üreticileri, gıda toptan veya perakende satış yapan firmalar ve son tüketiciler için önem arz etmektedir. Önerilen projenin amacı; uzun süren gıda analiz süreçlerinde yüksek maliyetli cihazlar ve analiz yöntemlerine nazaran operatör faktörünü de ortadan kaldırarak, yerinde, hızlı ve uygun maliyetli analizler gerçekleştirecek yakın kızılötesi (NIR) spektroskopi teknolojisi ile çalışan, taşınabilir analiz cihazının geliştirilmesidir. Projenin ölçeklenebilir olması için piyasa talepleri de göz önünde bulundurulmuş ve ilk aşamada et (kalite, tür, yağ, protein analizi), buğday (protein ve nemlilik analiz) ve süt (yağ, su, kuru madde analizi) gıda türleri üzerinde çalışmalar yapılması hedeflenmiştir. Cihazın beklenen başarı kriterlerini sağlamasının ardından diğer gıda türleri için de çalışmalar başlatılacak olup, maliyetli ve uzun süren laboratuvar süreçleri geliştirilecek yeni teknikle minimize edilecektir.