Azarabadi N., Deliyusuf A., Şimşeker H.(Yürütücü)
TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024
Yaşamın sürdürülebilmesi, sağlığın korunması ve iyileştirilmesi için vücudun ihtiyaç duyduğu besin ögelerinin
doğru zamanda, yeterli ve dengeli miktarlarda alınmasına BESLENME denilmektedir. Diğer yandan doğa veya
insan kaynaklı sebepler ile oluşan ve sonucunda can ve mal kayıpları, çevresel yardıma ihtiyaç duyma, hayata
uyumun zorlaşması gibi durumların oluşabildiği olaylar AFET olarak tanımlanmaktadır. Afetlerin her ne sebeple
olursa olsun psikolojik, fiziksel ve ekonomik yönden insanlar üzerinde oldukça olumsuz etkileri bulunmaktadır.
Afet gibi olağanüstü durumlarda beslenme ihtiyacının aksamadan sağlanabilmesi oluşabilecek can kayıplarının
daha da artmasının önüne geçilebileceği gibi insanların ruhsal açıdan kendilerini daha iyi hissetmelerine de
destek olmaktadır.
Ülkemizde yakın zamanda gerçekleşen büyük deprem felaketinde de görüldüğü üzere acil olarak özellikle ilk 10-
15 gün önceden hazır edilmiş -kompakt bar- şeklinde günlük kalori ihtiyacını karşılayacak kaliteli afet gıdasına
ihtiyaç duyulmaktadır. Bu alanda daha çok yurt dışı menşeili ürünler mevcuttur. Kendi üretimimiz olan afet gıdası
olarak kullanılabilecek ürünlerin eksikliği yaşanmaktadır. Maliyet açısından daha uygun olacak ve kendi damak
zevkimize uygun afet gıdası üretiminin önemine istinaden bu proje fikri oluşturulmuştur.
Bu çerçevede, kadın ve erkek olarak iki alt grupta üretilmesi düşünülen, protein kaynağı olarak yerli yeşil
mercimek, karbonhidrat kaynağı olarak bulgurun kullanıldığı, yerli muz ve hurma içeren, uzun ömürlü, maliyeti
düşük, katma değeri yüksek bir ürün için formülasyon çalışmaları planlanmıştır.
Yapılan ön çalışmalar sonrasında gerek duyusal testlerden gerekse raf ömrü testlerinden alınan olumlu sonuçlar
projemizin hayatı geçirilmesi yönünde bize güç vermiştir.