BIST 100 Endeksinde Yer Alan Seçili Hisse Senetlerinden OluşturulanPorftöylerin Markowitz Ortalama-Risk Modeli Yardımıyla AnalizEdilmesi


Kantar L., Bilgin M., Demir M., Akyar S.(Yürütücü)

TÜBİTAK Projesi, 2023 - 2024

  • Proje Türü: TÜBİTAK Projesi
  • Başlama Tarihi: Kasım 2023
  • Bitiş Tarihi: Haziran 2024

Proje Özeti

Markowitz’in 1952 yılında yayınlanmış olan ortalama-risk (mean&risk) isimli makalesinden esinlenerek yüksek riske sahip hisse senetlerinin yüksek getiriye sahip olup olmadıkları ve Markowitz’in amaç fonksiyonundaki kısıtları dikkate alarak oluşturulan portföy ağırlıkları ve etkin sınırda yer alan optimal portföyün gerçekten en iyi porftöy olup olmadığı BIST 100 endeksinde yer alan seçili hisse senetleri üzerinden araştırılacaktır.

Proje’de hisse senetlerinin 2013-2023 yılı verileri ile analiz gerçekleştirilecektir. Analize BIST 100 endeksinde yer alan tüm hisse senetleri öncelikle fiyat bilgilerinden getirileri elde edilecek ve getirilerinin standart sapmaları bulunarak en yüksek riske ve en düşük riske sahip olan 20’şer adet hisse senetleri kontrol değişkeni olarak incelenecektir. 2013-2023 döneminde en yüksek ve en düşük riske sahip olan hisse senetlerinden Markowitz’in ortalama-risk modeli dikkate alınarak optimal portföy oluşturulacak ve etkin sınır üzerinde yer alan bu portföylerin belirlenen 3 aylık sürede benzer bir şekilde devam edip etmedikleri incelenecektir.

 Markowitz quadratik programlama yardımıyla birçok çalışma yapılmasına rağmen BIST 100 endeksinde en yüksek ve en düşük riske sahip hisse senetleri ile ilgili bu şekilde bir çalışma yapılmamış olması araştırmayı özgün kılmaktadır. Markowitz’in amaç fonksiyonlarını (portföyün getirisinin hedeflenen getiriden büyük olması, porftöyde yer alan varlıkların ağırlığının pozitif olması ve porftöyün ağırlıkları toplamının 1’e eşit olması gibi kısıtları da karşılayan minimum varyansa sahip olan portföyün optimal portföy kabul edilmesi) kullanarak etkin sınır doğrusu içinde yer alan portföylerin optimal portföy olarak kabul edilmesini sağlayan Markowitz quadratik programlama yöntemi kullanılacaktır.

 Proje; verilerin toplanması, sınıflandırılması, analiz edilmesi ve test sonuçlarının raporlanması dâhil toplam 6 ay içinde tamamlanması planlanmıştır. Proje sonucunda bir adet ulusal bildiri hazırlanarak Bankacılık ve Sigortacılık Öğrenci Sempozyumu (BSS 2023 Öğrenci Sempozyumu), Sempozyumdan gelen eleştiriler de dikkate alınarak 2242 Tubitak Üniversite Öğrencileri Yarışmasına sunulacaktır. Son olarak, bir adet alan endeksli ulusal makale yayınlanması ve   Türkiye Bankalar Birliği’nin de desteğiyle bilimsel etkinlik düzenlenerek yaygın etki oluşturulması planlanmaktadır.