Toros University Journal of Food, Nutrition and Gastronomy, cilt.2, sa.2, ss.151-158, 2024 (Hakemli Dergi)
Sürdürülebilir diyetlerin toplum tarafından anlaşılması
gezegen ve insan sağlığının devamlılığı için önemlidir.
Bundan dolayı çalışmamızda bu konularla ilgili bilgilere
erişme, analiz etme, değerlendirme, uygulayabilme,
sağlıklı beslenmeyi sürdürme, gıda sisteminin işleyişini
değerlendirme ve gıda güvencesinin sağlanması
için gerekli olan istek, bilgi, beceri, tutum, davranış
ve yeteneklerin bileşimi olarak tanımlanan gıda ve
beslenme okuryazarlığını sürdürülebilir diyetler
açısından ölçmek ve cinsiyetler arası belirleyicilerini
tespit etmek amaçlanmıştır. Bu araştırmanın verileri
demografik bilgileri içeren bir anket ve Sürdürülebilir
Gıda Okuryazarlığı Ölçeği (SGOÖ) kullanılarak elde
edilmiştir. Katılımcılar, 18-65 yaş arasında, sağlıklı
gönüllülerden oluşmaktadır. Katılımcılara Google
Formlar aracılığıyla kolaylı ve kartopu örneklem
yöntemiyle ulaşılmış ve minimum 200 kişinin çalışmaya
dahil edilmesi hedeflenmiştir. Araştırmanın etik kurulu
onayı Üsküdar Üniversitesi Girişimsel Olmayan (Klinik
ve İnsan Üzerinde Yapılan) Araştırmalar Değerlendirme
Kurulundan alınmıştır. Verilerin analizi için tanımlayıcı
istatistikler ve regresyon modelleri kullanılmıştır.
Analizler SPSS v24 kullanılarak gerçekleştirilmiştir
ve p değeri <0.05 anlamlı kabul edilmiştir. Bulgularda
cinsiyetlere göre SGOÖ’den alınan puan ortalamaları
incelendiğinde kadınların her alt boyut için erkeklerden
istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha yüksek puan aldıkları görülmüştür. Sürdürülebilir gıda
okuryazarlığını belirleyen cinsiyete özgü faktörleri
belirlemek için kullanılan doğrusal regresyon
modelinde ise gıda satın alımından sorumlu olmanın
kadın ve erkeklerde yemek ve mutfak becerilerinin;
yalnızca kadınlarda sürdürülebilir gıda bilgisinin
belirleyicisi olduğu görülmüştür. Sağlık ve besin
okuryazarlığı ile ilgili yapılmış birçok çalışma gibi bu
çalışma sonuçları da “yemek hazırlama ve pişirme”
işlerinin çoğunun kadınlar tarafından yapılıyor olması
ile sosyal olarak inşa edilen bu cinsiyet rolü, kadınların
sağlıklı beslenmeye daha fazla yatkın olması ve
erkeklere kıyasla daha yüksek gıda okuryazarlığı
düzeylerine sahip olduklarını göstermektedir.