SOĞUK PLAZMA UYGULAMASININ SOĞAN KABUĞUNUN KALİTE VE ANTİOKSİDAN ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ


Creative Commons License

Şengüler B., Kırkın Gözükırmızı C.

EGE ZİRVESİ 10. ULUSLARARASI UYGULAMALI BİLİMLER KONGRESİ, İzmir, Türkiye, 22 - 24 Aralık 2023, cilt.1, sa.1, ss.279-280

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.279-280
  • İstanbul Gelişim Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Son yıllarda üretilen gıda atıkları, özellikle değerli bir besin ve fitokimyasal kaynağı olduğunda ekolojik ve ekonomik olarak gıda endüstrisinde ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Meyve ve sebze yan ürünleri, gıdalarda fonksiyonel özellikleri geliştirme potansiyeli ile umut verici bileşik kaynağı olabilir. Soğan kabuğu atık olarak çıkarılan fenolik asitler açısından zengin, yüksek diyet lifine sahip ve kuersetin gibi önemli bir antioksidan kaynağıdır. Dolayısıyla, soğan kabuklarının çeşitli gıda prosesleri kullanılarak değerlendirilmesi fenolik ve antioksidanların geri kazanımı ile sürdürülebilirlik açısından önemlidir. Soğuk plazma uygulaması, özellikle yan ürünlerin işlenmesinde kullanılabilecek gıda yüzeylerinin dekontaminasyonu için oldukça ilgi çeken, ısıl olmayan yeni nesil bir gıda teknolojisidir. Farklı elektronlar, iyonlar ve reaktif nötr türler içeren iyonize bir gaz olan soğuk plazma teknolojisi ısıl olmadığından, özellikle biyoaktif bileşikler bakımından zengin gıda ürünlerinin besinsel, fiziksel, kimyasal ve duyusal özelliklerinin korunmasında etkilidir. Bu çalışmada, beyaz soğan kabuğuna (Allium cepa L.) dielektrik bariyer boşaltım soğuk plazma uygulamasının etkileri araştırılmıştır. Toz haline getirilmiş soğan kabuğu örneklerine 10 (CP10), 20 (CP20), veya 30 (CP30) dakika boyunca soğuk plazma uygulanmış ve kontrol (CP0) ile karşılaştırılmıştır. Toplam fenolik madde içeriği uygulama süresinin artmasıyla artan bir eğilim göstermiştir CP30 örneğinde CP0’a göre fenolik madde miktarı daha yüksek bulunmuştır (p<0,05).Soğuk plazma uygulaması 30 dakikalık işlem sonunda soğan kabuğu tozunun toplam bakteri, küf ve maya yükünde önemli bir etkiye neden olmamıştır. Bununla birlikte, FRAP ve DPPH yöntemleri ile analiz edilen örneklerin soğuk plazmaya maruz kalma sürelerinin artmasıyla antioksidan seviyelerinde artan bir eğilim gözlemlenmiştir. 30 dk soğuk plazma uygulanan örneklerin en yüksek antioksidan aktiviteye (FRAP veDPPH yöntemlerine göre) sahip örnekler olduğu görülmüştür. Soğuk plazma işlem süresinin soğan kabuğu tozu örneklerinin L*, a* ve b* renk değerlerinde istatiksel olarak önemli bir değişime yol açmadığı gözlemlenmiştir (p>0,05). Soğuk plazma işlemi örneklerin nem oranlarında da herhangi bir değişime neden olmamıştır (p > 0.05).