Çoğaltım Teknolojisinden Resmetmeye: Video Sanatı


Creative Commons License

Kocaman Ş., Çağla E., Uzuner E.

Güzel Sanatlar Alanında Akademik Çalışmalar, MELİHAT TÜZÜN,YILDIRIM ONUR ERDİREN, Editör, ARTİKEL AKADEMİ, İstanbul, ss.143-166, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: ARTİKEL AKADEMİ
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Sayfa Sayıları: ss.143-166
  • Editörler: MELİHAT TÜZÜN,YILDIRIM ONUR ERDİREN, Editör
  • İstanbul Gelişim Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Sanat, tarihin her döneminde sadece toplumsal olaylardan değil, aynı za- manda teknik gelişmelerden de düşünsel ve biçimsel olarak etkilendi. Her yeni teknik gelişme, sanatı dönüştürdü ve dönüşen her sanat formu da kendi teknolojisini geliştirdi. Özellikle fotoğrafın icadından sonraki hızlı gelişme- ler, görüntüye hareketin, sesin ve rengin de eklenmesiyle yeni sanat türlerinin oluşmasına olanak sağladı.

Fotoğrafın icadından önce, belirli bir yüzey üzerinde görüntülerin temsil edilmesinin en geleneksel yöntemi resim yapmaktı. Resim yaparken, elin iş- leviyle yaratıcı bir süreç olarak göze yüklenir ve geleneksel resim teknikleri kullanılarak sanatsal eserler oluşturulurdu. Ancak fotoğrafın keşfiyle birlikte, ışıkla resmetme süreci önem kazandı ve fotoğrafla birlikte elin yaratıcı rolü yerini daha objektif bir şekilde gerçekliği yansıtan görüntülerin oluşturulma- sına bıraktı.

Fotoğraf ve filmin ardından, video sanatı da bir grup sanatçı tarafından keş- fedilerek yeni bir kitle iletişim aracı olarak ortaya çıkmıştır. Videonun sanatsal malzemeye dönüşümü, teknolojik süreçleri içermektedir. Teknolojik gelişme- lerle birlikte video kameralar, profesyonel yayıncılardan halka ulaşımı kolay- laştırmıştır. Bu bağlamda, video sanatının sanatsal bir malzeme olarak kabul edilebilmesi için gerekli niteliklere sahip olup olmadığı meselesi, fotoğraf ve film sanatıyla paralellikler çerçevesinde değerlendirilmiş ve tartışılmıştır.

Video sanatının belgeleme özelliği, çeşitli çağdaş sanat akımları arasında, örneğin çevresel sanat, pop sanat ve minimalist sanat gibi akımlarla birlikte kullanıldığı gözlemlenmektedir. Ancak, bu teknik yalnızca belgeleme amacını aşarak, Nam June Paik ve Wolf Vostell gibi sanatçılar tarafından gerçekleştiri- len çeşitli deneylerle, anlatımın yeni olanaklarını ortaya çıkarma amacıyla kul- lanılmıştır. Bu deneyler, video sanatını sadece bir belgeleme aracı olmanın öte- sine taşıyarak, onu bağımsız bir sanatsal alan olarak keşfetmeyi amaçlamıştır.