Çağdaş Azerbaycan Cumhuriyeti'nde Milli Kimliğin İnşa Süreçleri


Creative Commons License

Mohammadı Ghanbarlou R.

grafiker yayınları, Ankara, 2023

  • Yayın Türü: Kitap / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: grafiker yayınları
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • İstanbul Gelişim Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Azerbaycan Cumhuriyeti örneğinde millî kimliğin oluşma ve inşa süreci ve bu süreçte Türkiye’ye eğitim amacıyla gelen Azerbaycan Cumhuriyeti yurttaşları olan katılımcıların, Türkiye’de yaşadıkları süreçte millî kimliklerini nasıl tanımladıkları ve bu tanım üzerine toplumsal çevrenin etkisinin ne olduğu tartışılmaktadır. Kimlik inşası ve millî kimlik bağlamında genel bir anlatım yaparak ve simgesel etkileşim yaklaşımından yola çıkarak kimlik kavramının teorik açıklaması, millî kimlik olgusunun çeşitli biçimlerde inşa süreci üzerinde duran kuramcıların ileri sürdükleri betimleyici açıklamalara yer verilmektedir.

 

Sanayileşmenin artması ve teknolojinin gelişmesiyle yeni dünya düzeni, aynı zamanda da yeni problemlerin ve yeni unsurların ortaya çıkışı, modernizmin gelişimini sağlamasıyla birlikte, yeniden sorgulanır hâle gelmiştir. Bu değişim ve gelişim süreci, aslında kendi kendini sorgulayarak hataya yön vermiştir. Yeni ulus devletlerin ortaya çıkışı, beraberinde getirmiş oldukları yeni kimlikler ve bu kimliklerin diğer kimliklerle etkileşimi gibi konuların güncelliği devam etmektedir. Küresel uyum mantığına her ne kadar ters düşmüş olsa da, millî ve kültürel kimlikler küreselleşen dünyada varlığını sürdürmeye devam etmektedir. Bunun yanı sıra “etnik kimlik” problemi de günümüzün en tartışılan konularından biridir. Sanayileşme ve teknolojinin gelişimi “düşünme” olgusunu ön plana çıkarması ile birlikte bireyin kendini anlamlandırma ve çevresini anlama çabası, toplumsal değerleri sahiplenme duygusunu ve millî bilincini de tetiklemiştir.

 

1990’ların başında Sovyetler Birliği’nin çöküşünden sonra, Türk Cumhuriyetleri ve toplulukları, Rus milliyetçiliği temelinde 70 yıl boyunca sürdürülen Ruslaştırma ve pekiştirilerek bağımlı kültür konumuna düşürülme politikalarının etkisinden -bir ölçüde- kurtulmaya olanak bulmuşlardır. Böylece elde edilen fırsatı değerlendirerek kendilerine özgün millî kimliklerini yeniden inşa etme süreçlerini başlatabilmişlerdir. Sovyetlerin egemenliğinden çıkan ulusların temel sorunu, millî kültürlerine olan inancın “millî kimlikkavramıyla sentezlenerek ön plana çıkartılması ihtiyacıdır.

 

Sovyetler Birliği döneminde, Azerbaycan’da millî bilinç bastırılarak Ruslaştırma–Hıristiyanlaştırma politikasını yürütmeleri ve buna karşı savunma güdüsü “millî kimlik” inşası ve milletleşme sürecini geliştirmiştir denebilir. Azerbaycan’da millî kimliğin oluşturulmasında ve pekiştirilmesinde dil faktörü ve milliyetçi hareketler, genellikle sistemin ya da devletin etkisi altında kalmıştır.

Çalışmada, temel olarak “Azerbaycan Cumhuriyeti yurttaşları olan katılımcılar geçmişten günümüze kadar Azerbaycan’da siyasi ve tarihsel gelişim ve değişim sürecinde kullanılan farklı kimlik tanımlamalarının hangisini doğru görmektedirler?” ve “Türkiye’de yaşadıkları süreçte millî kimlik tanımlamalarında olası değişiklikler nelerdir?” sorularının cevabı aranmaktadır. Yöntem olarak araştırma boyunca nitel araştırma yöntemi ve veri toplama tekniği olarak görüşme tekniği ile araştırma evreninden seçilecek örneklem grubu kartopu (zincir) tekniği ile belirlenerek alandan toplanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın Kuramsal kısmında simgesel etkileşim kuramına göre, kimlik tartışmaları ve kavramsal çerçevede ise kimlik konusunda yapılmış olan tanımlamalara değinildikten sonra, çeşitli başlıklar altında kimlik türleri incelenmektedir. Çalışmanın devamında ise tarihsel olarak çağdaş Azerbaycan Cumhuriyeti örneğinde millî kimlik konusu açıklanmaya çalışılmaktadır. Hem politik hem de tarihi açıdan Azerbaycan Cumhuriyetiyle Sovyetler Birliği arasındaki ilişkilerin XX. yüzyılın başından bağımsızlık ve bağımsızlıktan günümüze kadar aralarındaki tarihi dönem incelenmektedir. Çünkü araştırma konusu olarak alınan kimlik inşası Azerbaycan’da geçen yüzyıldan günümüze kadar farklı iktidar sahipleri tarafından farklı ideolojilere göre şekillenmektedir.

Çalışmada ulaşılmak istenen asıl amaç ise Azerbaycan Cumhuriyeti yurttaşları olan katılımcı bireylerin millî kimliklerini nasıl tanımladıklarını elde edilen verilerle betimsel bir şekilde açıklanmaktır. Bu çalışmada Ankara’daki çeşitli üniversitelerde yüksek lisans ve doktora programında 2012-2013 eğitim öğretim yılında eğitimini sürdüren Azerbaycan Uyruklu öğrencilerin kimlik algıları Azerbaycan Cumhuriyeti örneğinde ele alınmıştır. Araştırmada Ankara’daki üniversitelerde eğitimini sürdüren Azerbaycan Cumhuriyetinden gelen öğrencilerin kimlik algıları betimsel olarak araştırılmıştır. Azerbaycan Cumhuriyeti Sovyetler Birliği terkibinde olduğunda, yani bağımsız olmadan önce Rus hâkimiyeti tarafından asimilasyona maruz kalmıştır ve Ruslar tarafından Azeri kimliği empoze edilmiştir. Hâlbuki Azerbaycan yurttaşları bağımsızlıktan önce kendilerini Türk olarak tanımlıyorlardı. Fakat Ruslar, Azeri sözcüğü ideolojilerine uygun geldiği için yani etnik kimlikleri daha da parçalamak nedeniyle Türk kimliğini dışlama siyasetini uygulamışlardır.