BEZMIALEM SCIENCE, cilt.10, sa.3, ss.290-298, 2022 (ESCI)
Amaç: Gastroözofageal reflü (GÖR), mide içeriğinin özefagusun alt
kısmına doğru hareketi olup normalde günde 10-15 kez gözlenebilen
fizyolojik bir olaydır. Bu durum yemekten sonra ve uyku sırasında
oluşabilmektedir. Bu çalışma GÖR hastalığı (GÖRH) tanısı almış
hastaların beslenme davranışının araştırılması amacıyla yapılmıştır.
Yöntemler: Bu çalışmada İstanbul’da bir eğitim ve araştırma
hastanesinde gastroenteroloji polikliniğine Haziran-Aralık 2019
tarihleri arasında başvuran hastalardan GÖRH tanısı alan, yaşları
18-65 arasında değişen 104 hasta ve kontrol grubu olarak GÖRH
tanısı almayan 104 birey seçilmiştir.
Bulgular: Hasta ve kontrol grubunun %49’u erkek ve %51’i
kadındır. Hastalık tanısı alanların sıklıkla pirozis ve asit
regürjitasyonu yaşadıkları belirlenmiştir. GÖRH tanısı konulan
bireylerin beden kitle indeksi (BKİ) ortalamasının 30,40 kg/m2
,
kontrol grubundaki bireylerin BKİ ortalamasının 25,41 kg/m2
olduğu tespit edilmiştir (p<0,05). Bu çalışmada bireylerin beslenme
alışkanlıkları değerlendirilmiş ve öğün sayısı, öğün atlama durumu,
yemek yeme hızları, yemek ısıları açısından istatistiksel olarak
anlamlı farklılıklar bulunmuştur. GÖRH semptomları yaşayan
bireylerin büyük çoğunluğunun reflüjenik besinler olan çikolata,
yağlı besinler, asitli besinler, baharatlar ve kolalı içecekleri kontrol
grubuna göre daha çok tükettikleri saptanmıştır. GÖRH tanısı alan
bireylerin çoğunluğunun fazla kilolu olduğu, fiziksel aktivitelerinin
kontrol grubuna göre anlamlı derecede düşük olduğu tespit
edilmiştir (p<0,05).
Objective: Gastroesophageal reflux (GER) is the migration of
stomach contents to the lower part of the oesophagus, which is
a physiological phenomenon that can usually be detected 10-15
times a day. It can occur after meals and during sleep. This study
was conducted to investigate the nutritional behaviour of patients
diagnosed as having GER disease (GERD).
Methods: In this research, among patients who were admitted to
the gastroenterology outpatient clinic in a training and research
hospital in İstanbul between June and December 2019, 104 patients
aged 18-65 and diagnosed as having GERD as the study group,
and 104 individuals not diagnosed as having GERD as the control
group were included.
Results: Of both patient and control groups, 49% were male
and 51% were female. It was determined that those diagnosed as
having the disease frequently experienced pyrosis and regurgitation
with acidity. The average body mass index (BMI) of the patient
group was 30.40 kg/m2
, and of the control group, it was 25.41
kg/m2
(p<0.05). In this study, nutritional habits were assessed,
and statistically significant variations were found in the number
of meals, meal skipping, eating speeds, and food temperatures. It
was determined that most people with GERD symptoms ate more
chocolate, fatty foods, acidic foods, spicy foods, and sodas than
the control group. It was found that most individuals diagnosed
as having GERD were overweight and their physical activities were
significantly lower than the control group (p<0.05).