Öz Düzenleme ve Öz Yeterlilik İlişkisi: Ordu Üniversitesinde Bir Uygulama


AYKAÇ E., SARI M., SARI N. A.

Journal of Tourism and Gastronomy Studies, cilt.9, sa.3, ss.1800-1819, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 9 Sayı: 3
  • Basım Tarihi: 2021
  • Dergi Adı: Journal of Tourism and Gastronomy Studies
  • Sayfa Sayıları: ss.1800-1819
  • İstanbul Gelişim Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Bu araştırmanın temel amacı önlisans turizm ve otel işletmeciliği ile aşçılık öğrencilerininöz düzenlemelerinin akademik öz yeterlilikleri üzerindeki etkisinin belirlenmesidir. Budoğrultuda uygulamalı bir nitelik taşıyan araştırmanın evrenini Ordu Üniversitesi SosyalBilimler Meslek Yüksekokulu turizm ve otel işletmeciliği ile aşçılık programı öğrencilerioluşturmaktadır. Araştırma kapsamında belirlenen evren üzerinden örneklem yoluylaverilerin toplanmasında anket tekniği kullanılmıştır. Verilerin analizinde uygun istatistikiprogram aracılığıyla frekans, yüzde, ortalama, korelasyon ve regresyon analizleriuygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, önlisans turizm işletmeciliği ve aşçılıkprogramı öğrencilerinin; öz düzenleme boyutları ile öz yeterlilikleri arasında kuvvetlidüzeyde anlamlı bir ilişkinin olduğu ve öz düzenlemenin öz yeterlilik üzerinde pozitif yönlüönemli düzeyde bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
The main purpose of this research is to determine the effect of self-regulation of associatedegree tourism and hotel management and cookery students on their academic self-efficacy.In this direction, the universe of the research, which has an applied nature, consists of thestudents of Ordu University Vocational School of Social Sciences, tourism and hotelmanagement and culinary program. Questionnaire technique was used to collect datathrough sampling from the population determined within the scope of the research. In theanalysis of the data, frequency, percentage, mean, correlation and regression analyzes wereapplied through the appropriate statistical program. As a result of the analysis, it wasdetermined that the students of the associate degree tourism management and cookeryprogram; It has been determined that there is a strong and significant relationship betweenself-regulation dimensions and self-efficacy, and that self-regulation has a significantpositive effect on self-efficacy.