Gelir Gruplarına Göre Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) Hesapları ve Gelir Dağılımı Ölçümü İçin Yeni Bir Öneri


Creative Commons License

Daşdemir E.

Journal of Economy Culture and Society, cilt.0, sa.65, ss.395-414, 2022 (Hakemli Dergi) identifier identifier

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 0 Sayı: 65
  • Basım Tarihi: 2022
  • Doi Numarası: 10.26650/jecs2021-984480
  • Dergi Adı: Journal of Economy Culture and Society
  • Sayfa Sayıları: ss.395-414
  • Anahtar Kelimeler: Income Distribution, Gini Coefficient, Consumer Goods Basket, Consumer Price index, Purchasing Power
  • İstanbul Gelişim Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma gelir gruplarına göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) hesaplanması konusunu incelemektedir. Tüketim alışkanlıklarının en büyük belirleyicilerinden biri gelir düzeyidir. Dolayısıyla gelir düzeyine göre bireylerin tüketici mal sepetleri de değişmektedir. Bu bağlamda gelir düzeylerine göre bireylerin karşılaştığı enflasyon oranları farklılık gösterir. Çalışma kapsamında Türkiye Cumhuriyeti ölçeğinde 2006-2021 yılları arasında gelir düzeyi düşük bireylerin daha yüksek enflasyon oranlarıyla karşılaştığı gözlemlenmiştir. Düşük gelir grubunda bulunan bireyler, yüksek gelir grubunda bulunan bireylere göre daha yüksek enflasyon oranları ile karşılaşmaktadır. Bu nedenle gelir düzeyi aynı kalsa dahi, gruplar arası enflasyon farklılığı nedeniyle düşük gelirli gruplar ile yüksek gelirli gruplar arasındaki yaşam standardı farklılığı açılmıştır. Sosyal politikaların planlanması aşamasında gelir dağılımının tespiti ve gelir eşitsizliği önemli bir yer tutmaktadır. Bu nedenle çalışma kapsamında gelir dağılımı analizlerine alım gücündeki değişmelerin dâhil edilmesi önerilmiştir. Bu çalışma Gini katsayısına atıf yapılarak gelir dağılımı hesabında alternatif bir yöntem geliştirilmiştir. Bu yöntemin kullanılması için gelir gruplarını temsil eden tüketici mal sepetleri kullanılarak her gelir grubu için farklı TÜFE hesabı yapılmıştır. Çalışma TÜFE ve gelir dağılımı hesabına getirdiği yenilikçi eleştiriler ile literatüre katkı sunmayı amaçlamaktadır. Bu yönüyle çalışma sosyal politikaların belirlenmesi ve uygulanması aşamalarında politika yapıcılara referans olacaktır.
This study examines the calculation of consumer price index (CPI) according to income groups. One of the principal determinants of consumption habits is income level; therefore, individuals’ consumer goods baskets change according to income level. In this context, the inflation rates faced differ according to income levels. Using Turkish Statistical Institute data, this study demonstrates that individuals with low-income levels faced higher inflation rates between the years 2006– 2021 in the Republic of Turkey than those in the high-income group; therefore, even if income level remains constant, the difference in living standards between low- and high-income groups has widened due to this inflation difference. Accurate determination of income distribution and income inequality is essential for social policy planning. Consequently, including changes in purchasing power is recommended in income distribution analysis. This study proposes an alternative method for the calculation of income distribution using the Gini coefficient. For the utilization of this method, separate CPI calculations are conducted for each income group using consumer goods baskets representing various income groups. The study contributes to the literature with a novel critique of current methods of CPI and income distribution, proposing an approach to address this criticism. In this respect, the findings and proposed approach could serve as a reference for policymakers’ development and implementation of social policies.