İsmet Çavuşoğlu'nun Sanatı üzerine


Creative Commons License

Özel A.

in: Objektiflikten Gerçekliğe Plastik Fantaziler, Ceylan Tekin, Editor, Gelişim Kitabevi, İstanbul, pp.1-177, 2024

  • Publication Type: Book Chapter / Chapter Research Book
  • Publication Date: 2024
  • Publisher: Gelişim Kitabevi
  • City: İstanbul
  • Page Numbers: pp.1-177
  • Editors: Ceylan Tekin, Editor
  • Istanbul Gelisim University Affiliated: Yes

Abstract

İsmet Çavuşoğlu’nun Sanatı Üzerine,

Çağdaş Türk resminin gelişim süreci ele alındığında, lirik soyutlama kavramı ile 1950 li yıllar sonrasında karşılaşıyoruz. Genel olarak sanatçıların bu tavra yönelmesini ve cesaretlendirilmesini, sanatın 20.yüzyılda baş döndüren, özgürlükçü ifadeye alan açan sanat akımlarının oluşumuna bağlayabiliriz. Avrupa, Amerika ile birlikte Rus sanatının da bu tavra yönelerek eserler üretmesi komşu coğrafyalarda bulunan diğer sanatçıları da derinden etkilemiştir. Türk sanatçıları gibi Bulgaristan sanatçıları da geleneksel form, biçim anlayışları temelinde lirik soyutlamalara yönelmişlerdir. Bu resimsel tavır pentür resminde, sanatçının kendini en dolaysızca ifade ettiği bir resim anlayışı olarak hala etkisini sürdürmektedir. Türk resminin bu alandaki sanatçılarından olan Nejat Devrim, Sabri Berkel, Ferruh Başağa, Ercüment Kalmık, Mübin Orhon, Selim Turan , Adnan Turani, Devrim Erbil bu alana yönelen sonraki kuşakları etkilemişlerdir.

Bulgaristan doğumlu ressam İsmet Çavuşoğlu’nun resim anlayışını bu kapsamda değerlendirmek gerekir. Doğum yeri Bulgaristan’da aldığı sağlam akademik eğitim onun tüm resimlerinde, kompozisyon kurgularında kendini hissettirir. Ayrıca yine Bulgaristan’daki sanat  eğitiminden gelen malzemeye olan hakimiyeti farklı uygulamalarında kendini belli eder. Sanatçı tuval resmi dışında yoğun olarak mozaik, baskı resim, duvar resmi çalışmaları da gerçekleştirmiştir. Sanatçının Türkiye ye geldikten sonra etkilendiği sanatçılardan olan Devrim Erbil’in lirik resminin de sanatçının yeni döneminin oluşumuna büyük katkıları vardır. Her iki sanatçının da sanat üretimi aşamasında farklı malzemeye olan hakimiyetleri ve sağlam akademik altyapıları, onların sanatsal bir yolda karşılıklı etki ile yol yürümelerini sağlamıştır.

Sanatçının, akademik hayatı ile birlikte ara vermeksizin yoğun olarak sürdürdüğü sanat çalışmalarını erken dönemlerinden itibaren ele alınarak değerlendirildiğinde sağlam akademik altyapı ile figür ve onun dünyasını ele alan kompozisyonlarının, zamanla serbest fırça ve farklı malzeme kullanımı ile lirik bir anlatıma yöneldiği görülmektedir.

İnsan, onun dünyası, çevre ve yaşanan duygu yoğunluğu, dışavurumcu-lirik büyülü bir atmosfer ile kaplanan kompozisyonlarında belirgin bir anlayış, tema olarak öne çıkar. Tüm soyut tavırlarda geri planda her zaman figür ve onun dünyası hissedilir.

Sanatçı Bulgaristan’dan Türkiye’ye gelerek sanata yönelik özgün bakışını,  kendi derin vizyonundan kaynaklanan katkılarını,  hem görev yaptığı eğitim kurumlarına, hem de sağlam resim geleneğinin önemine atıf yapan eserleriyle Türk sanatına ve sanat eğitimine iletmiş, yeni kuşaklara ilham vermiştir.

Bulgaristan ve Türkiye’de birçok ödülün sahibi olan sanatçının eserleri birçok devlet, özel kurum ve özel koleksiyonlarda yerini almıştır. Bugüne kadar 74 kişisel sergi açan ve çok sayıda karma ve grup sergisine katılan sanatçı 2019 dan buyana sanatsal çalışmalarını İstanbul’daki atölyesinde sürdürmektedir.

 

Ahmet Özel

Ressam