Ayurveda is one of the world’s oldest holistic health and nutrition systems. With the increasing trend of healthyeating in the world, ayurveda, especially in the West, becoming an issue where studies are increasing day byday. According to ayurveda philosophy, it is important to be fed according to the natural features and seasonsof the human being, in terms of the harmony between the external world and the inner world of the humanbeing and the health of the body. This study was thought to be needed due to the lack of ayurvedic food andbeverages in the restaurant menus, which are compatible with the ayurvedic nutritional system commonly usedfor healthy living in today's world. In addition, it is aimed to contribute to the universal recognition of Turkishfood through the worldwide accepted ayurvedic nutrition system. In this study, it is aimed to adapt Ayurvedicnutrition system to Turkish cuisine. Especially the traditional Turkish foods that are widely consumed andloved are taken into consideration and menus are arranged by making food adaptations according to theayurvedic eating system. Foods suitable for consumption for all three doshas were cooked and photographedin the gastronomy laboratory using original recipes. Taking into consideration today's classic menu, menusconsisting of soup, cold start, hot start, main course and dessert are planned. In addition, five-item menus wereprepared for each of the vata, pitta, kapha doshas, and a total of 15 recipes were created. The recipes includedin the study were prepared by re-adapting the classic and local dishes, which are known in the Turkish cuisineculture, to the special dietary rules of doshas. The menus prepared with the products available in the Turkishcuisine culture were found to be adaptable and appropriate to ayurveda. It has been determined that it ispossible to diversify and enrich the ayurvedic menus in accordance with the Turkish cuisine culture and suggestthat ayurvedic foods can be found in the menus of the food and beverage sector as adapted to Turkish Cuisine.
Ayurveda dünyanın en eski bütünsel sağlık ve beslenme sistemlerinden birisidir. Dünyada sağlıklı beslenme trendlerinin artmasıyla birlikte, ayurveda özellikle batıda, her geçen gün üzerine çalışmaların arttığı bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayurveda felsefesinde insanın doğuştan sahip olduğu özelliklere ve mevsimlere göre beslenmek, dış dünya ile insanın iç dünyasının birbiriyle uyumlu ve bedeninin sağlıklı olması önemlidir. Günümüzde sağlıklı yaşam için yaygın olarak uygulanan ayurveda beslenme sistemine göre restoran menülerinde ayurvedik yiyecek ve içeceklerin bulunmamasından dolayı bu çalışmaya ihtiyaç olduğu düşünülmüştür. Bununla birlikte dünya çapında kabul görmüş ayurveda beslenme sistemi vasıtasıyla Türk yemeklerinin evrensel olarak tanınmasına katkı sağlanması hedeflenmiştir. Bu çalışmada, ayurveda beslenme sisteminin Türk mutfağı yemeklerine uyarlanması amaçlanmıştır. Özellikle tüketilmesi yaygın ve sevilen geleneksel Türk yemekleri dikkate alınıp, ayurveda yemek yeme sistemine göre yemek uyarlamaları yapılarak menüler düzenlenmiştir. Her üç dosha için tüketilmesi uygun olan yemekler özgün reçeteler kullanılarak gastronomi laboratuvarında pişirilmiş ve resimleri çekilmiştir. Günümüz klasik menüsü dikkate alınarak çorba, soğuk başlangıç, sıcak başlangıç, ana yemek ve tatlıdan oluşan menüler planlanmıştır. Bununla birlikte vata, pitta, kapha doshalarının her biri için beş öğeli menüler hazırlanmış olup, toplam 15 yemek tarifi oluşturulmuştur. Çalışmada yer alan yemek tarifleri Türk mutfak kültüründe bilinen, sevilen, klasik ve yöresel yemeklerin, doshaların özel beslenme kuralları göz önünde bulundurularak yeniden uyarlanması ile hazırlanmıştır. Bu uygulamalı çalışmanın sonucunda, Türk mutfak kültüründe var olan ürünlerle hazırlanan menülerin ayurvedaya uyarlanabilir ve uygun olduğu görülmüştür. Ayurvedik menülerin Türk mutfak kültürüne uygun bir şekilde çeşitlendirilmesinin ve içeriklerinin zenginleştirilmesinin mümkün olduğu saptanmış ve ayurvedik yiyeceklerin Türk mutfağına uyarlanmış haliyle yiyecek içecek sektörünün menülerinde bulunabileceği önerisi getirilmiştir