Dehaların Yemek Sırları


Creative Commons License

Tekiner İ. H., Tabak T., Demirçakmak İ. L., Hülağa Kaderoğlu G., Tepe S.

Gastronomi Zirvesi/Kongresi, Ankara, Türkiye, 22 - 25 Mart 2018, ss.1-2

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.1-2
  • İstanbul Gelişim Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İnsan beyninin günümüzde ulaştığı fiziki büyüklüğü ve zekâ seviyesinin, et yemek ve eti pişirmek için ateşi kullanmakla ilgili olduğu ileri sürülür. İnsanoğlu gelişmiş beyni sayesinde planlama yapmış, işbirliği kurmuş, geliştirmiş, sosyalleşmiş, bilim ve sanat dallarında yaratıcı becerilerini ortaya koyabilmiştir. Et yemek ve zekâ gelişimi arasında yakın ilişki olduğunu düşünen antropoloji, deha sözkonusu olduğunda ise bir yorum yapamamaktadır. Dehalar, bilim, sanat ve diğer alanlarda olağanüstü etkileyici ve farklı eserler ortaya koymuş kişilerdir. Bu çalışmada dehaların yemek sırları hakkında kapsamlı bir literatür taraması yapılmış ve aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır; dehaların kırmızı et ve et ürünlerini kısıtlı miktarlarda tükettikleri ya da pek tercih etmedikleri, yumurta ve peynir çeşitlerini sevdikleri, deniz ürünleri ve bitkisel kaynaklı besinleri diyetlerinde bulundurdukları, nikotin, kahve ve kakao gibi uyarıcı maddeleri sık ve fazla miktarlarda aldıkları ve özellikle aşırı yemek yemekten uzak durdukları görülmüştür.