Gastronomi Zirvesi/Kongresi, Ankara, Türkiye, 22 - 25 Mart 2018, ss.1-2
İnsan beyninin günümüzde ulaştığı fiziki büyüklüğü ve zekâ seviyesinin, et yemek ve eti
pişirmek için ateşi kullanmakla ilgili olduğu ileri sürülür. İnsanoğlu gelişmiş beyni sayesinde planlama
yapmış, işbirliği kurmuş, geliştirmiş, sosyalleşmiş, bilim ve sanat dallarında yaratıcı becerilerini ortaya
koyabilmiştir. Et yemek ve zekâ gelişimi arasında yakın ilişki olduğunu düşünen antropoloji, deha
sözkonusu olduğunda ise bir yorum yapamamaktadır. Dehalar, bilim, sanat ve diğer alanlarda
olağanüstü etkileyici ve farklı eserler ortaya koymuş kişilerdir. Bu çalışmada dehaların yemek sırları
hakkında kapsamlı bir literatür taraması yapılmış ve aşağıdaki sonuçlara ulaşılmıştır; dehaların kırmızı
et ve et ürünlerini kısıtlı miktarlarda tükettikleri ya da pek tercih etmedikleri, yumurta ve peynir
çeşitlerini sevdikleri, deniz ürünleri ve bitkisel kaynaklı besinleri diyetlerinde bulundurdukları,
nikotin, kahve ve kakao gibi uyarıcı maddeleri sık ve fazla miktarlarda aldıkları ve özellikle aşırı
yemek yemekten uzak durdukları görülmüştür.