Kırsal Turizm Literatüründe Gastronomi ve Yerel Gıda Çalışmalarına İlişkin Bibliyometrik Bir Analiz


Creative Commons License

TORUSDAĞ G. B.

Journal of Tourism and Gastronomy Studies, cilt.12, sa.3, ss.2233-2262, 2024 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Bu araştırmada, kırsal turizm literatüründe yer alan çalışmalar gastronomi ve yerel gıda odağında incelenmiştir. Araştırmanın amacı, kırsal turizm araştırmalarında gastronomi ve yerel gıda perspektifinden yapılan çalışmalar hakkında sistematik bir inceleme yapmaktır. Araştırmanın evreni WoS veri tabanında yayınlanan kırsal turizm konulu araştırmalar oluşturmaktadır. Örnekleminde ise nicel araştırma örnekleme tekniklerinden olasılığa dayalı olmayan örnekleme yöntemlerinden amaçlı örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, “rural tourism-gastronomy” ve “rural tourism-local food” etiketleri, çalışmanın yayınlandığı dil ve yayın türü parametreleri ile sınırlandırılmıştır. Yapılan veri tabanı incelemesinde toplam 89 adet çalışmaya erilmiştir. Bu kapsamda veriler, bibliyometrik analiz tekniğiyle incelenmiştir. Bibliyometrik analizde kullanılan parametreler yayın yılları, yayınların yapıldığı ülkeler ve kurumlar, yazar, dergi ve atıf bilgileri, yayın türleri, çalışma alanları ve anahtar kelimelerin VOSviewer yazılımıyla oluşturulan görsel haritalaması olmuştur. Araştırmaya konu olan çalışmalar yayın dili ve türü açısından ikinci kez sınırlandırılmış ve elde edilen veri seti metodolojik olarak incelenmiştir.
This research examined studies in the rural tourism literature focusing on gastronomy and local food. The research universe consists of rural tourism-related studies published in the WoS database. In the sample, purposeful sampling method, which is one of the sampling techniques that is not based on probability and is one of the quantitative research sampling techniques, was used. The data obtained in the research was limited to the labels “rural tourism-gastronomy”, and “rural tourism-local food”. In this context, 89 studies were examined using the bibliometric analysis technique. The parameters used in the bibliometric analysis were the publication years, the countries and institutions where the publications were made, the author, journal and citation information, publication types, fields of study and the visual mapping of the keywords created with the VOSviewer software. The studies that were the subject of the research were limited a second time in terms of publication language and type and were examined methodologically.