11. Uluslararası Muhasebe ve Finans Araştırmaları Kongresi-İCAFR’24 TÜBİTAK BİDEB 2023-B yurtiçi destekli, 27-29 Eylül 2024, Bartın., Bartın, Türkiye, 27 - 29 Eylül 2024, cilt.1, sa.1, ss.1
Özet
Genel olarak işletmenin karmaşıklık, biçimsellik ve merkezileşme şeklindeki örgütsel yapısından farklı olarak para, döviz ve sermayenin ele alındığı bir finansal yapısı ve düzeni de vardır. İşletmelerin var olan örgütsel yapısı dâhilinde kendi faaliyetlerini finanse etmek için öz sermaye ve borçlarından oluşan finansal bir yapısı vardır. Bu yapı işletmenin finansal riskini ve değerini etkilediği kadar piyasa değerini de direkt olarak etkilemektedir. Bu nedenle en iyi finansal yapıyı oluşturmak için sağlam bir mali yapı temellerinin oluşması gerekmektedir. Özel işletmelerin her birindeki bu sermaye yapısı yönetilmesinde birtakım fırsatlar yanındae önemli bazı kararların alınmasını gerektirecek sorumluluklar da içermektedir. Bir işletmedeki çalışmaların örgüte yönelik etki ve davranışsal eğilimlerin genel ifadesine sinizm denilmektedir. Örgütteki kalitesi ve beklenen değişim sinizm ile gerçekleşebilmektedir. İşletmenin durumuna ilişkin süreç konusunda çalışanlara yeterli bilgiler verilmelidir. Böylelikle çalışanlar da hedeflenen iyileştirme durumuna ilişkin metodolejiye dâhil edilebilirler. Aksi durumda ilerleyen zamanda çalışanların hem kendilerine hem de örgüte zarar getirebilecekleri ihtimal dâhilindedir. Örgüt liderleri bu değişim karşısında kaçınılmaz olarak zor bir muhalefetle karşılaşırlar. Çalışanlar duruma karşı çıkar, görmezden gelir ve sabote edebilir. İşletmedeki finansal yapının değişimine rağmen çalışanlar kendilerine karşı hiçbir değişimin olmadığını görmeleri sonucunda örgütsel sinizm ve örgütsel muhalefet yapabilmektedirler. Yöneticiler oluşan sinizm ve örgütsel muhalefetin önlenmesine yönelik finansal duruma ilişkin detaylı bilgi sağlamaları önemlidir.
Bu çalışma ile işletmelerin finansal yapılarında meydana gelecek değişimlerden çalışanların bilgilendirilmemesine bağlı olarak oluşacak örgütsel sinizm ve örgütsel muhalefet etkilerinin araştırılması amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda oluşturulan anket formu İstanbul ilinde faaliyet gösteren özel sağlık kuruluşlarındaki çalışanlara yönelik uygulanması neticesinde veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25 istatistiki programında analiz edilmiştir. Yapılan Anova ve t-testleri neticesinde hipotezler kabul edilmiştir. Buna göre işletmelerin finansal yapıları konusunda çalışanların bilgilendirilmeleri gerekmektedir. Aksi halde örgütsel sinizm ve örgütsel muhalefeti etkilediği sonucuna da ulaşılmıştır. Yapılan bu çalışmanın hizmet sektörü yanında üretim sektöründe de uygulanması önerilmektedir.
Anahtar Kelimeler: Finansal Yapı, Örgütsel Sinizm, Örgütsel Muhalefet, İşgören
JEL Kodları: M10, M12, M19
INVESTIGATING THE EFFECT OF THE FINANCIAL STRUCTURE OF THE BUSINESS ON THE PERCEPTION OF ORGANIZATIONAL CYNICISM AND ORGANIZATIONAL OPPOSITION
Abstract
In general, unlike the organizational structure of the business in the form of complexity, formality and centralization, it also has a financial structure and order in which money, foreign exchange and capital are handled. Businesses have a financial structure consisting of equity capital and debt to finance their activities within their existing organizational structure. This structure directly affects the market value as well as the risk value of the business. Therefore, in order to create the best financial structure, a solid financial structure foundation must be formed. This capital structure in each private enterprise includes some opportunities in management, as well as responsibilities that will require some important decisions to be made. The general expression of the impact and behavioral tendencies of the work in a business on the organization is called cynicism. The quality and expected change in the organization can occur with cynicism. Adequate information should be given to employees about the process regarding the status of the business. In this way, employees can also be included in the methodology of the targeted improvement situation. Otherwise, it is possible that employees may cause harm to both themselves and the organization in the future. Organizational leaders inevitably face difficult opposition to this change. Employees may oppose, ignore, and sabotage the situation. Despite the change in the financial structure of the business, employees may develop organizational cynicism and organizational opposition as a result of seeing that there is no change towards them. It is important for managers to provide detailed information about the financial situation to prevent cynicism and organizational opposition.
This study aims to investigate the effects of organizational cynicism and organizational opposition that will occur due to employees not being informed about the changes that will occur in the financial structures of businesses. Data was collected as a result of the application of the survey form created in this direction to employees in private health institutions operating in Istanbul. The obtained data were analyzed in the SPSS 25 statistical program. As a result of ANOVA and t-tests, the hypotheses were accepted. Accordingly, employees should be informed about the financial structures of businesses. Otherwise, it was concluded that it affects organizational cynicism and organizational opposition. It is recommended that this study be applied to the production sector as well as the service sector.
Keywords: Financial Structure, Organizational Cynicism, Organizational Opposition, Employee
JEL Codes: M10, M12, M19