Yaşam kalitesinin devamlılığının sağlanmasında ve artırılmasında önemli etkenlerden biri
sağlıklı beslenmedir. Günümüz araştırmalarının önemli bir kısmı gıda üretiminde
verimliliği artırmak maksadıyla kullanılan her türlü kimyasal ve genetiği değiştirilmiş
organizmanın canlı sağlığı ve ekolojik sürdürülebilirliğe olumsuz etkileri konusunda önemli
bir eleştirel bakış acısı getirmektedir. Bu durum tüketicilerin bir kısmının sağlık endişesi,
çevresel duyarlılıklar gibi sebeplerle konvansiyonel üretim yöntemlerine alternatifler
aramasına sebep olmaktadır. Organik gıda, konvansiyonel yöntemlerle üretilen gıda
ürünlerine alternatif olarak ortaya çıkmış gıda üretim yöntemlerinden biridir. Yapılan
araştırmalar organik gıda ürünleriyle beslenen tüketicilerin giderek büyüyen bir kitleyi
oluşturduklarını işaret etmektedir. Bu nedenle de birer tüketici olarak beklenti ve
tercihlerinin yakından tanınması gerekliliği ortaya çıkmaktadır. Bu araştırma organik gıda
tüketicilerinin, beslenme alışkanlıklarının tatil konaklaması tercihlerine etkisini incelemek
üzere gerçekleştirilmiştir. Araştırma dâhilinde organik gıda kavramı irdelenmiş ardından
hipotezler doğrultusunda özgün bir anket formu geliştirilerek hipotezler analiz edilmiştir.
Araştırma sonuçlarına göre, organik gıda tüketicilerinin tatil sürecinde de organik gıda
tüketimini sürdürmeyi istedikleri ve bu durumun konaklama tercihinde önemli bir etkisi
olduğu tespit edilmiştir.
One of the significant factors in ensuring and increasing the continuity of quality of life is
a healthy diet. A significant part of today's research is to bring an important critical
perspective on the negative effects of all kinds of chemicals and genetically modified
organisms used to increase efficiency in food production on living health and ecological
sustainability. This situation causes some of the consumers to look for alternatives to
conventional production methods for reasons such as health concerns and environmental
sensitivities. Organic food is one of the food production methods that has emerged as an
alternative to food products produced by conventional methods. Research shows that
consumers who feed on organic food products are forming a growing mass/group. For this
reason, it is necessary to closely recognize their expectations and preferences as consumers.
This research was carried out to examine the effects of organic food consumers' eating
habits on their holiday accommodation preferences. Within the scope of the research, the
concept of organic food was examined and then an original questionnaire was developed
in line with the hypotheses and the hypotheses were analyzed. According to the results of
the research, it has been determined that organic food consumers want to continue their
consumption of organic food during the holiday period and this has a significant effect on
the choice of accommodation.