Ultrasonik Destekli Ekstraksiyon (UAE) Yöntemi ile Hazırlanan Kuşburnu Meyvesi Kabuk ve Çekirdek Kısımlarının Antioksidan Aktivitesinin Belirlenmesi


Özgen A., Tan Erkoç N., Taştan Ö., Pehlevan F.

İstanbul Gelişim Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, vol.2021, no.14, pp.201-212, 2021 (Peer-Reviewed Journal) identifier

Abstract

Aim: In this study, it was aimed to compare the antioxidant activities of ethanol extracts prepared using ultrasonically assisted extraction (UAE) method of both peel and seed of rosehip fruits growing naturally in Gümüşhane province with the 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazyl (DPPH) method. Method: In this study, the antioxidant activity of the extracts of the peel and seed parts of the rosehip fruit prepared using UAE method at different time intervals was determined by 2,2- diphenyl-1-picryl-hydrazyl (DPPH) method. Results: The free radical scavenging activity of IC50 value rosehip extracts of UAE assisted extraction for 2 minutes was calculated as 0.69 ± 0.005 mg mL-1 for the peel part and 0.39 ± 0.0007 mg mL-1 for the seed part. The seed part of the rosehip fruit has been found to have a higher radical scavenging activity than the peel part. Conclusion: It has been concluded that the data obtained are more effective than the data available in the literature, and this is thought to be related to the extraction method used.

Amaç: Bu çalışmada Gümüşhane ilinde doğal olarak yetişen kuşburnu meyvelerinin hem kabuk hem de çekirdeğinin (tohum) ultrasonik destekli ekstraksiyon (UAE) yöntemi kullanılarak hazırlanan etanol ekstraktlarının 2,2-diphenyl-1-picryl-hydrazil (DPPH) metodu ile antioksidan aktivitelerinin kıyaslanması amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmada kuşburnu meyvesinin kabuk ve çekirdeğine ait kısımlarından farklı zaman aralıklarında UAE yöntemi kullanılarak hazırlanmış olan ekstraktların antioksidan aktivitesi 2,2- diphenyl-1-picryl-hydrazil (DPPH) metodu ile belirlenmiştir. Bulgular: 2 dakika süreyle UAE destekli ekstraksiyona ait kuşburnu ekstraktlarının serbest radikal yakalama aktivitesinin hem kabuk hem de çekirdek için IC50 değeri sırasıyla 0.69±0.005 mg mL-1 ve 0.39±0.0007 mg mL-1 olarak hesaplanmıştır. Kuşburnu meyvesine ait çekirdek kısmının kabuk kısmına göre daha yüksek bir radikal süpürücü aktiviteye sahip olduğu bulunmuştur. 

Sonuç: Elde edilen verilerin literatürde mevcut bulunan verilere göre daha etkili olduğu sonucuna varılmış olup bunun kullanılan ekstraksiyon yöntemi ile ilişkili olduğu düşünülmektedir.