VII. ULULARARASI YENİ MEDYA KONFERANSI - DIJITAL İÇERIK ÜRETIMINDEN TÜKETIMINE MEDYA VE TOPLUMSAL DÖNÜŞÜM, İstanbul, Turkey, 10 - 11 October 2024, pp.1-2, (Summary Text)
Mass media may have the commercial concern of marketing their audience of viewers/readers/followers to advertisers. Advertising revenues are the most important income item for many mass media. While traditional media calculate advertising fees based on circulation and ratings, the determining factor in this calculation for online newspapers is the number of clicks. Clickbait practices based on deceptive news headlines are one of the methods used to reach more clicks and thus generate more advertising revenue. Clickbait practices, one of the major ethical problems of online journalism, are based on misleading fiction created during the news production process. The aim of this study is to quantitatively analyze clickbait practices on mainstream news websites. Accordingly, the headline news on the websites of Hürriyet, Sözcü and Sabah newspapers, which have the highest number of visitors in Turkey, were included in the scope of the study. Within the scope of the study, a total of 478 headline news in three newspapers between September 9-15, 2024 were analyzed by content analysis method. According to the research findings, 46 percent of the total headline news in all three newspapers included at least one of the clickbait practices. The news categories where clickbait practices are most frequently used are health, sports, magazine and economy news. Among these three newspapers, Sabah was found to be the newspaper that used clickbait practices the most in its news presentations. It has been revealed that the most common clickbait methods used by online news sites are “using half sentences”, “hiding the subject or object”, “using shock-flash-bomb-breaking news expressions”, “prioritizing the image”, “exaggerating the content”, “creating mystery/obscuring”, and “providing incorrect content”.
Kitle iletişim araçları, izleyici/okuyucu/takipçi kitlesini reklamverenlere pazarlamak gibi ticari bir kaygıya sahip olabilmektedir. Reklam gelirleri, pek çok kitle iletişim aracı için en önemli gelir kalemidir. Geleneksel medya reklam ücretlerini tiraj ve reyting üzerinden hesaplarken internet gazeteleri için bu hesaplamadaki belirleyici faktör tıklanma sayılarıdır. Daha çok tıklanma sayısına ulaşabilmek ve dolayısıyla daha fazla reklam geliri elde etmek amacıyla uygulanan yöntemlerden biri, aldatıcı haber başlıklarına dayalı tık tuzağı (clickbait) uygulamalarıdır. İnternet gazeteciliğinin önemli etik sorunlarından biri olan tık tuzağı uygulamaları, haber üretim sürecinde oluşturulan yanıltıcı kurguya dayanmaktadır. Bu çalışmanın amacı ana akım haber sitelerinde yer alan tık tuzağı uygulamalarını nicel olarak analiz etmektir. Bu doğrultuda Türkiye’de en çok ziyaretçi sayısına sahip olan Hürriyet, Sözcü ve Sabah gazetelerinin internet sitelerinde yer alan manşet haberler araştırma kapsamına dâhil edilmiştir. Çalışma kapsamında 9-15 Eylül 2024 tarihleri arasında üç gazetede yer alan toplam 478 manşet haber, içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma bulgularına göre her üç gazetede yer alan toplam manşet haberlerin yüzde 46’sında tık tuzağı uygulamalarından en az birine yer verildiği saptanmıştır. Tık tuzağı uygulamalarının en sık başvurulduğu haber kategorileri sağlık, spor, magazin ve ekonomi haberleridir. Bu üç gazete arasında haber sunumlarında en çok tık tuzağı uygulamalarına yer veren gazetenin Sabah gazetesi olduğu belirlenmiştir. İnternet haber siteleri tarafından en çok uygulanan tık tuzağı yöntemlerinin “yarım cümle kullanılması”, “öznenin ya da nesnenin gizlenmesi”, “şok-flaş-bomba-son dakika ifadelerinin kullanılması”, “görüntünün ön planda tutulması”, “içeriğin abartılması”, “gizem yaratma/muğlak bırakma”, “hatalı içerik verme” olduğu ortaya konmuştur.