Child Labor in the Working Life: A Case Study in Türkiye


Creative Commons License

Koçali K.

in: Sosyal Bilimler Alanındaki Gelişmeler 1, Oğuz Han Öztay,Serap Sarıbaş, Editor, Duvar Yayınları, İzmir, pp.475-494, 2022

  • Publication Type: Book Chapter / Chapter Research Book
  • Publication Date: 2022
  • Publisher: Duvar Yayınları
  • City: İzmir
  • Page Numbers: pp.475-494
  • Editors: Oğuz Han Öztay,Serap Sarıbaş, Editor
  • Istanbul Gelisim University Affiliated: Yes

Abstract

Child labor is an ongoing problem not only in our country but also all over the world. Children have been in the labor market by working throughout history. Children, who were seen as simple before the Industrial Revolution and contributed to their families by working in jobs suitable for their age, started to work in different sectors as a result of the diversification of jobs in the labor market with the Industrial Revolution. Especially in mass production workplaces, not only men but also women and children were employed. Employers, on the other hand, preferred child workers because they were cheaper workers, and children became a tool of labor exploitation because they were vulnerable in the labor market. Child labor is a social problem that requires various solutions, and by developing multi-directed strategies to solve this problem; Many institutions, organizations and non-governmental organizations should work in cooperation in the fields of education, health and social security. In order to find a permanent solution, both short-term and long-term goals should be considered.
Çocuk işçiliği sadece ülkemizde değil, tüm dünyada devam eden bir sorundur. Çocuklar tarih boyunca çalışarak işgücü piyasası içinde olmuşlardır. Sanayi Devrimi öncesinde basit olarak görülen ve yaşlarına uygun işlerde çalışarak ailelerine katkı sağlayan çocuklar, Sanayi Devrimi ile birlikte iş piyasasındaki işlerin çeşitlenmesi sonucunda daha farklı sektörlerde çalışmaya başlamışlardır. Özellikle seri üretim yapan işyerlerinde sadece erkekler değil kadın ve çocuklar da istihdam edilmiştir. İşverenler ise daha ucuz işçi oldukları için çocuk işçileri tercih etmiş ve çocuklar işgücü piyasasında savunmasız kaldıkları için bir emek sömürüsü aracı haline gelmişlerdir. Çocuk işçiliği, çeşitli çözümler gerektiren toplumsal bir problem olup bu problemin çözümü için çok yönelik stratejiler geliştirilerek; eğitim, sağlık ve sosyal güvenlik alanlarında birçok kurum, kuruluş ve sivil toplum örgütlerinin iş birliği içinde çalışması gerekmektedir. Kalıcı bir çözüm bulunması için ise hem kısa vadeli hem de uzun vadeli hedefler göz önünde bulundurmalıdır.