DEPREMİN PSİKOLOJİK ETKİLERİ VE TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞU


Filazoğlu Çokluk G.

SOSYAL, İNSAN VE İDARİ BİLİMLERDE ÖNCÜ VE ÇAĞDAŞ ÇALIŞMALAR, Doç. Dr. Adem KARA,Dr. RECAİ BAZANCİR, Editör, Duvar Yayınevi, İzmir, ss.1335-1350, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Duvar Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: İzmir
  • Sayfa Sayıları: ss.1335-1350
  • Editörler: Doç. Dr. Adem KARA,Dr. RECAİ BAZANCİR, Editör
  • İstanbul Gelişim Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Afetler çok çeşitlidir, iklimsel veya iklimsel faktörlerin tetiklediği doğal afetler depremler, yangınlar, baraj çökmeleri, seller, volkanik patlamalar gibi jeofizik değişimler, kasırgalar, tsunamiler ve savaş gibi insan kaynaklı olaylardan kaynaklanan felaketler, teknolojik olaylar ve terör. Fiziksel ve sosyal koşulları incelemek savunmasızlık, bu durumlarla ilişkili riskler ve bunları hafifletme çabaları felakete dönüşmeden önceki koşullar önemli olmalıdır. gerçek odaklanmak afete hazırlık, acil durum müdahalesi ve uzun vadeli iyileştirmeyi incelemek için etkinlikler adaptasyonları çok çeşitli doğal, teknolojik veya kasıtlı olarak karşılaştırmanın yanı sıra olaylar gereklidir (Cutter, 2001, 2003a; Tierney, Lindell ve Perry, 2001).

Doğal afetler genellikle "Tanrı'nın eylemleri"olarak tanımlanır ve bu terim otomatik   olarak insanın sorumluluğunu ortadan kaldırır. Doğal afetin sonuçları, belirsiz olmayan bir fiziksel etki içerir, bu durum çoğu zaman maddi hasara, yaralanmaya ve kurbanların ölümüne neden olur. Bunlar felaket çeşitli zorluk türlerini empoze etme kapasitesine sahip olaylar, örn. mülk kaybı ve kişisel eşyalar, kalıcı açlık ve fiziksel rahatsızlık veya yaralanma aileden ve yakın arkadaşlardan ayrılma ve hayatta kalanların çoğu deneyimlemek zorunda olduğu sosyal destek ağlarının yıkımı finansal gelir kaybı, uzun vadeli zorluklardan sadece birkaç örnektir.