Karadeniz Bölgesi Apiturizm Rotasi Olabilir Mi? Apiturizm Yoluyla Kırsal Kalkınma ve Doğal Mirasın Korunması


Keskin C., Çakmak M., Kızıldemir Ö.

8. Uluslararası Gastronomi Turizmi Araştırmaları Kongresi, Aydın, Türkiye, 17 - 20 Ekim 2024, ss.699-705

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Aydın
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.699-705
  • İstanbul Gelişim Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Turizm sektörü, ekonomik kalkınmayı desteklemenin yanı sıra istihdam yaratma, yoksullukla mücadele etme ve farklı bölgeler arasındaki gelişim farklarını azaltma konusunda da önemli bir rol üstlenmektedir. Turizm, yerel halk için iş imkanları sunarak yaşam standartlarını yükseltirken, aynı zamanda bölgesel eşitsizlikleri de azaltmaya katkı sağlamaktadır (Sharma ve Tham, 2023, s. 15). Ayrıca, kültürel ve doğal değerlerin korunmasında turizmin önemi büyüktür. Günümüzde artan kentleşme ve şehir yaşamının etkileri insanların stres ve kaygı düzeylerini artırmaktadır. Yaşanan bu gelişmeler insanları daha sakin bölgelere itmektedir (Suna, 2020, s. 19). Alternatif turizmin doğadan çok insanlara önem vermesi günümüzde rejeneratif kalkınma yaklaşımının önemini artırmaktadır. Rejeneratif turizm bir bölgedeki insan ve doğa arasındaki ilişkiyi turizm aracılığıyla olumlu olarak etkileme potansiyeline sahiptir. Son yıllarda bu gelişmelerle birlikte çevre yanlısı ekoturizm, agro turizm, doğa ve kültür turizmi gibi alternatifler daha fazla tercih edilmeye başlanmıştır (Woś, 2014, s. 66). Bu temel motivasyonlar arasında sağlık, kültür, ekoloji ve tarım turizmleriyle içi içe geçmiş apiturizm talep edilmeye başlanmıştır (Dönmez, 2023, s. 687). Özellikle Covid-19 pandemi döneminde insanlar daha sağlıklı yaşam tarzına yönelmeyi, pandemi sürecinde evde kalma uygulamaları ise insanların doğaya ve doğala olan talebinin artmasına neden olmuştur. Avrupa ve Asya arasında bir köprü durumunda olan Türkiye, coğrafi özellik, iklim ve bitki varlığıyla diğer ülkelerden ayrılmaktadır. Türkiye’de zengin bir bitki varlığından söz etmek mümkündür. Ülkede bulunan bitki türlerinin önemli bir kısmı endemik özellik göstermektedir. Türkiye’de bulunan 12 bin bitkinin yaklaşık %34’ü endemik özellik göstermektedir (Uyanık vd., 2012, s. 126). Diğer yandan arıcılık konusunda Türkiye kovan sayısında dünyada 9,2 milyon kovan ile 3. sırada, bal üretiminde ise 114,886 ton ile Çin’in ardından 2. sırada yer almaktadır (Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024). Dünyada bulunan 27 arı ırkından 5’i Türkiye’de bulunmaktadır (Kayaboynu, 2022). Bu özellikleriyle önemli bir potansiyeli içinde barındırmaktadır. Türkiye’nin sahip olduğu bu avantajların doğru kullanılmasıyla ürün, istihdam ve ekonomik kalkınma bakımından katkı sağlaması olasıdır (Aşkan, 2023, s. 2)

The tourism sector not only supports economic development but also plays a significant role in creating employment, combating poverty, and reducing developmental disparities between different regions. By providing job opportunities for local people, tourism improves living standards and contributes to reducing regional inequalities (Sharma & Tham, 2023, p. 15). Additionally, tourism plays a crucial role in the preservation of cultural and natural values. Today, the effects of increased urbanization and city life elevate people’s levels of stress and anxiety. These developments are pushing people toward quieter regions (Suna, 2020, p. 19). The fact that alternative tourism emphasizes people rather than nature has increased the importance of the regenerative development approach in recent years. Regenerative tourism has the potential to positively impact the relationship between people and nature within a region through tourism. Alongside these developments, environment-friendly options such as ecotourism, agrotourism, nature, and cultural tourism have increasingly gained preference (Woś, 2014, p. 66). Among these primary motivations, apitourism, which is intertwined with health, culture, ecology, and agricultural tourism, has also begun to see increased demand (Dönmez, 2023, p. 687). Particularly during the Covid-19 pandemic, people tended to adopt a healthier lifestyle, and the stay-at-home practices during the pandemic led to an increased demand for nature and natural products. Situated as a bridge between Europe and Asia, Turkey stands out from other countries with its geographical features, climate, and plant diversity. Turkey is home to a rich variety of plants, with a significant proportion exhibiting endemic characteristics. Approximately 34% of the 12,000 plant species found in Turkey are endemic (Uyanık et al., 2012, p. 126). Moreover, Turkey ranks third globally in the number of beehives, with 9.2 million, and is the second largest producer of honey after China, with 114,886 tons (Ministry of Agriculture and Forestry, 2024). Of the 27 bee breeds found worldwide, five are present in Turkey (Kayaboynu, 2022). These features represent a substantial potential. By effectively leveraging these advantages, Turkey has the opportunity to make significant contributions in terms of product development, employment, and economic growth (Aşkan, 2023, p. 2).