Valproik asit verilen sıçanların derisi üzerine Moringa oleifera ekstresinin etkisinin incelenmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Marmara Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyokimya Anabilim Dalı, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2023

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Gülsüm ELİK

Asıl Danışman (Eş Danışmanlı Tezler İçin): Ayşen Yarat

Eş Danışman: Burçin Tüzüner

Özet:

Amaç: Derinin başlıca fonksiyonu vücudu dış etkenlerden korumak, su dengesini sağlamak, D vitamini sentezlemek ve çeşitli atık maddeleri vücuttan uzaklaştırmaktır. Tedavi amaçlı kullanılan bazı ilaçlar derinin yapısını ve fonksiyonlarını olumsuz etkilemektedir. Valproik asit bu ilaçlardan biridir. Moringa oleifera bitkisinin anti-inflamatuar, antioksidan, anti-kanser, hepatoprotektif, nöroprotektif etkileri olduğu belirtilmektedir. Bu çalışmada, Moringa oleifera ekstresinin valproik asit verilen sıçanlarda deri üzerine olası koruyucu etkisinin araştırılması amaçlandı.

Gereç ve Yöntem: Dişi Sprague Dawley sıçanları; kontrol, kontrol + moringa, valproik asit ve valproik asit + moringa olmak üzere dört gruba ayrıldı. On altıncı günde aç bırakılan sıçanlar anestezi altında sakrifiye edildi. Deri örnekleri alınarak %0,9 g’lık NaCl ile homojenize edildi ve deney gününe kadar -78 oC’de saklandı. Hazırlanan deri homojenatlarında çeşitli biyokimyasal antioksidan ve oksidan parametreler tayin edildi. Ayrıca tüm örneklere sodium dodesil sülfat-poliakrilamid gel elektroforezi uygulandı.

Bulgular: Valproik asit verilen gruplarda, glutatyon, total antioksidan kapasite ve bor değerleri kontrol grubu sıçanlarına göre anlamlı olarak azalırken; lipid peroksidasyonu, glutatyon-S-transferaz, siyalik asit, nitrik oksit, doku faktörü ve total oksidan kapasite değerleri kontrol grubu sıçanlarına göre anlamlı olarak arttı.  Total protein, süperoksit dismutaz ve katalaz değerlerinde ise anlamlı değişme saptanmadı. Moringa oleifera ekstresinin verilmesi valproik asidin neden olduğu değişen biyokimyasal parametreleri olumlu yönde etkiledi.  Elektroforez ile elde edilen protein bantlarının yoğunluğu açısından gruplar arasında çok önemli farklar bulunmadı.

Sonuç: Moringa oleifera ekstresi ilaçların ve antiepileptik ilaçların dermatolojik yan etkilerinin önlenmesine ve cilt sağlığı için yeni terapötik ilaçların geliştirilmesine katkıda bulunabilir.