Sorumlu Turizm: Sürdürülebilir Gastronomi Turizmine Genel Bir Bakış


Creative Commons License

Tatlısu N. B., Hülağa Kaderoğlu G.

Uluslararası Turizmde Yükselen Eğilimler Kongresi, Konya, Türkiye, 30 Eylül - 02 Ekim 2021, ss.177-178

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Konya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.177-178
  • İstanbul Gelişim Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Gastronomik unsurların turizm endüstrisine olan katkılarının artması gastronomi turizmi kavramını ortaya çıkarmış ve gastronomi bilimi, turizmi besleyen dallardan biri haline gelmiştir. Popülerleşen bu bilim dalı ile ilgili yapılan çalışmaların artması, diğer turizm dallarıyla da etkileşimini artırmıştır. Gün geçtikçe önemi anlaşılan ve ihtiyaç sonucu ortaya çıkmış olan sürdürülebilir turizm, gastronomi turizmine yeni amaçlar çizerek multidisipliner yaklaşımını artırmaktadır. Turizm sektöründe sürdürülebilir bir kalkınma girdisi sağlaması açısından önemli bir potansiyel oluşturan sürdürülebilir turizmin ana hedefleri, kaynakların verimli kullanılması, ekonomik, ekolojik, kültürel ve sosyolojik açılardan sürdürülebilirliğin sağlanmasıdır. Sürdürülebilir kaynaklar, turistik bölgelerin pazarda ön plana çıkmasını, küreselleşen dünyada tek tip ürünler yerine bölgeye has ürünlerin farkedilmesini, yerel ürünlerin/işletmelerin artmasını ve tüm bunlarla bölge gastronomik kimliğinin korunmasını sağlamaktadır. Kaynakların etkin kullanımı ayrıca gelecek nesillerin de bu kaynakları bilmesini ve koruyabilmesini sağlayacaktır. Bu kapsamda sürdürülebilir gastronomi turizmi de unsurların gelecek nesillere aktarılabilir olmasını ve bilinirliklerinin arttırılmasını hedeflemektedir. Turistlerin yerel yiyecekleri tüketme eğiliminde olmaları, gastronomik kültürel mirasa sahip çıkan, yerelliği ve bölge halkını destekleyen, bölgeye ekonomik, çevresel, sosyal boyutlardan katkıda bulunan sürdürülebilir gastronomi turizmini ortaya çıkaran diğer etkenlerdir. Yerel/otantik, nostaljik, insan sağlığına faydalı, çevreye duyarlı tarım sayesinde kırsal kalkınmaya katkı sağlayan sürdürülebilir gastronomi turizmi; yerel üretilen yiyecek ve içecekler, festivaller, yeşil restoranlar gibi özel yiyecek-içecek üretim alanları, organik tarım ve ürünleri, yerel üretim ve geleneksel yaşam kültürü bileşenlerinden oluşmaktadır. Bu bileşenlere ilgi duyan turistlerin her geçen gün artan sayısı yerelliğin ön plana çıkmasını, otantik, temiz ve güvenli ürünler ile hizmet veren yerel işletmelerin açılmasını sağlamaktadır. Açılan işletmeler de kendi aralarında imaj farklılığı sebebiyle bir rekabet ortamı oluşturarak bölgedeki pazarın gelişmesini ve yerel ekonominin kalkınmasını sağlamaktadır. Sonuç olarak; azalan dünya kaynakları sebebiyle bireyler sorumluluklarına dikkat ederek turistik faaliyetlerini gerçekleştirmektedirler. Turistik faaliyette bulundukları bölgelerde yerel ürünleri ve çevreye duyarlı işletmeleri tercih ederek, bölgedeki gastronomi turizminin sürdürülebilirliğine katkı sağlamaktadırlar.

The increase in the contribution of gastronomic elements to the tourism industry has revealed the concept of gastronomic tourism and gastronomy has become one of the branches that feed tourism. The increase in the number of studies on this popular branch of science has increased its interaction with other tourism branches. Sustainable tourism, the importance of which is understood day by day and has emerged as a result of need, increases its multidisciplinary approach by drawing new goals for gastronomy tourism. The main objectives of sustainable tourism, which has an important potential in terms of providing a sustainable development input in the tourism sector, are the efficient use of resources and ensuring sustainability in terms of economic, ecological, cultural and sociological aspects. Sustainable resources ensure that touristic regions come to the fore in the market, that products specific to the region are noticed instead of uniform products in the globalizing world, that local products/enterprises increase, and that the gastronomic identity of the region is preserved with all of these. Effective use of resources will also enable future generations to know and protect these resources. In this context, sustainable gastronomy tourism aims to transfer the elements to future generations and to increase their awareness. The tendency of tourists to consume local foods is another factor that creates sustainable gastronomic tourism, which protects the gastronomic cultural heritage, supports the locality and the people of the region, and contributes to the region from economic, environmental and social dimensions. Sustainable gastronomy tourism that contributes to rural development thanks to local/authentic, nostalgic, beneficial to human health and environmentally friendly agriculture; It consists of locally produced food and beverages, festivals, special food and beverage production areas such as green restaurants, organic agriculture and its products, local production and traditional living culture components. The increasing number of tourists who are interested in these components ensures that the locality comes to the fore and local businesses that serve with authentic, clean and safe products are opened. Established businesses also create a competitive environment due to the difference in image among themselves, ensuring the development of the market in the region and the development of the local economy. As a result; Due to the decreasing world resources, individuals carry out their touristic activities by paying attention to their responsibilities. They contribute to the sustainability of gastronomy tourism in the region by preferring local products and environmentally sensitive businesses in the regions where they operate